Sunday, June 4, 2017

Metro Decay (Δισκογραφία & Bonus)


Οι "Metro Decay" ξεπετάχτηκαν από τις Αθηvαϊκές συνοικίες το 1981. Οι δεκαοχτάχρονοι Γιάννης Μανιάτης και Κώστας Μάστορης επιστράτευσαν τον δεκαπεντάχρονο Αντώνη Μανιάτη, ο οποίος ήταν ο μόνος που είχε ακουμπήσει μέχρι τότε κάποιο μουσικό όργανο. 'Αρχισαν τις πρόβες χωρίς ποτέ να δοκιμάσουν να παίξουν διασκευές, αλλά έγραφαν τα δικά τους, με new wave επιρροές και ελληνικό στίχο. Στο γκρουπ προστέθηκε ο Γιάννης Ροδίτης που έπαιζε μπάσο και πλήκτρα. Η πρώτη εμφάνιση μπροστά στο κοινό έγινε στο "Κύτταρο" την άνοιξη του '82 και η πρώτη τους μεγάλη συναυλία ήταν το Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς, στο τριήμερο "Φεστιβάλ Ανεξαρτητου Ροκ" στο Σπόρτινγκ, όπου έπαιξαν σαν σαπόρτ στους "Birthday Party" του Nick Cave. Λίγο μετά αποχώρησε ο Ροδίτης για τους "Magic De Spell" και συνέχισαν σαν τριμελής μπάντα. Είχαν ήδη τραβήξει την προσοχή και παρά τις αντίξοες συνθήκες, απέκτησαν τη φήμη μπάντας διαρκώς εξελισσόμενης και με ασυνήθιστες ζωντανές εμφανίσεις. 'Ετσι ήρθε το συμβόλαιο με την "Creep Records", μία από τις πρώτες ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες στη χώρα και καταφύγιο για συγκροτήματα που φλέρταραν με την σκοτεινότερη πλευρά του new wave. Το Μάρτιο του '83 ηχογράφησαν στο "Master Sound Studios" τα τραγούδια "Σκιές" και "Κειμήλια", τα οποία κυκλοφόρησαν την ίδια χρονιά σε ένα εφτάιντσο. Το Νοέμβριο της ίδιας χρονιά ηχογραφούν πάλι στο "Master Sound Studios" δέκα κομμάτια, τα οποία κυκλοφορούν τον επόμενο χρόνο στο lp "Υπέρβαση". Το Μάρτιο του '84 έκαναν μια αξιομνημόνευτη συναυλία στο λύκειο της Γκράβας, μαζί με τους "Villa 21", "Yell-O-Yell", "South Of No North" και "Art Of Parties". Λίγο μετά η σύνθεσή τους αλλάζει συχνά, φεύγει ο Μάστορης, πέρνούν από το γκρουπ οι μπασίστες Γιώργος Γληνέλης και Γιώργος Παλαμιώτης, ο Κώστας Κούζας στα πλήκτρα και ο κιθαρίστας Στέλιος Μαστρόκαλος, ο οποίος έμεινε μέχρι το τέλος. Σταμάτησαν να εμφανίζονται ζωντανά και οι πρόβες τους γίνονταν όλο και πιό σπάνια. Σε μιά από αυτές, οι αδελφοί Μανιάτη, ο Μαστρόκαλος και ο Μάστορης, ο οποίος είχε επιστρέψει για λίγο, συνειδητοποίησαν πως το συγκρότημα είχε χάσει την αυθεντικότητα και τη φλόγα του και αποφάσισαν να δώσουν τέλος.  'Εκαναν μια προσπάθεια επανεμφάνισης το Μάρτιο του '89 με αγγλικό στίχο, στο "An Club" και μετά χάθηκαν. Στη τελευταία αυτή εμφάνισή τους η σύνθεση τους ήταν, εκτός από τους αδερφούς Μανιάτη, οι Στέλιος Μαστρόκαλος κιθάρα, Γιώργος Παλαμιώτης μπάσο και Αλέξης τύμπανα. Το '08, ύστερα από μιά αποτυχημένη προσπάθεια επανένωσης τους για μια συναυλία, αποφάσισαν την οριστική διάλυσή τους.
Το '95 η "FM Records", σε συνεργασία με την "Creep Records" που είχε κλείσει το '87, κυκλοφορεί τη συλλογή "Return Of The Creeps-The Singles", με όλα τα εφτάιντσα που είχε βγάλει και εμπεριέχεται αυτό των "Metro Decay". Την ίδια χρονιά, από την "FM Records" επανεκδίδεται και ο δίσκος τους σε lp και cd. Κομμάτια τους κατά καιρούς μπήκαν και σε πολλές άλλες συλλογές. Το '09 η ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία "Ειρκτή", επανακυκλοφορεί το εφτάιντσό τους και το '10 το δίσκο τους, ο οποίος συνοδευόταν με το εφτάιντσο "Brand New Day", κομμάτι ακυκλοφόρητο, που είχε γραφτεί το '86 στο "Blue Moon Studio", την εποχή που μπάσο έπαιζε ο Γληνέλης και κιθάρα ο Μαστρόκαλος. Το '11 ο Κώστας Μάστορης γράφει το κομμάτι "No Asylum Here" για τους τίτλους του ντοκυμαντέρ "Εδώ Δεν Υπάρχει 'Ασυλο", το οποίο αναβιώνει την ανεξάρτητη μουσική σκηνή της δεκαετίας του '80 στην Αθήνα. Στις 14 Μαρτίου του '14 γίνεται μια συναυλία για τα γυρίσματα του ντοκυμαντέρ, στο "Gagarin 205" στην Αθήνα όπου συμετέχουν και οι "Metro Decay". Στο live μαζί με τους Μαστόρη και Μαστρόκαλο, έπαιξαν οι Ζαφείρης Μαράνος ("Grain") φωνή, Ηλίας Ράπτης ("Χερουβείμ") κιθάρα, Κώστας Κούζας (ex "Metro Decay", "Prsgs") πλήκτρα και Μάνος Βασιλάκης τύμπανα.

ΜΕΛΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ:
Αντώνης Μανιάτης - Φωνή / Κιθάρα
Στέλιος Μαστρόκαλος - Κιθάρα
Κώστας Μάστορης - Πλήκτρα
Γιάννης Μανιάτης - Τύμπανα

LINKS:
facebook

Bonus download, including band photos, biography and the track "Brand New Day" from the reissued version of "Υπέρβαση" during 2010


[1983] Σκιές / Κειμήλια (7'', Single)


Label: Creep Records - CR06
Format: Vinyl, 7", 45 RPM, Single
Released: 1983
Recorded in March 1983, includes insert with lyrics
Reissued & remastered by ειρκτή-eirma 02 during 2009, limited 800 hand-numbered copies

Tracklist;
01. Σκιές
02. Κειμήλια


[1984] Υπέρβαση


Label: Creep Records - CREEP 05
Format: Vinyl, LP, Album
Released: 1984
About 50 vinyls pressed with a faulty version of the album's front cover
Reissued on vinyl and CD format during 1995 by "FM Records - FM 314" and 
"Creep Records" including two extra tracks (from 1983's 7'')
Reissued & remastered by "ειρκτή - eirma03 / eirma03s" on 03 Dec 2010 on vinyl LP + vinyl 7'', limited edition of 400 hand-numbered copies (both LP and 7'')

Tracklist:
01. Μαύρος Κύκνος
02. Ανάμεσα Σε Δύο Κρεσέντα
03. Το Ταξίδι
04. Εισαγωγή Στην Κίνηση
05. Απειλή
06. Παιχνίδια Στην Επιφάνεια
07. Το Πάγωμα Του Πάθους
08. Έβενος
09. Υπέρβαση
10. Λίμπιντο
11. Σκιές
12. Κειμήλια

No comments:

Post a Comment