Tuesday, January 19, 2021

Statues In Motion


Πληροφορίες για τους "Statues In Motion" από giusurum + freedomgreece
Οι Statues in Motion δημιουργήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 80 στην Αθήνα. Αναμφίβολα πρόκειται για ένα από τα πολύ καλά κρυμμένα διαμάντια και μυστικά της Ελληνικής Ανεξάρτητης μουσικής. Μπορεί το μόνο που μας άφησαν ως παρακαταθήκη να είναι το ομότιτλο ντεμπούτο τους (1983 από την Three Eggs -EGLP 6001) αλλά σίγουρα αυτό που εδώ και περίπου τριάντα χρόνια τυλίγει την ιστορία τους είναι κάτι παραπάνω. Είναι ίσως αυτό το μυστήριο και η μαγεία που συνοδεύει πολλά από τα συγκροτήματα των αρχών της δεκαετίας εκείνης. To άλμπουπ τους είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα δείγματα της Ελληνικής new wave/dark wave εποχής. Μιλάμε για εννέα κομμάτια που στο
συνολό τους έχουν μια λιτή ενορχήστρωση δίνοντας φυσικά τον πρωταγωνιστικό ρόλο στα synths και με έναν αρκετά προσεχτικό στοίχο. Πολύ καλή επίσης είναι και η χρήση της Αγγλικής στα φωνητικά.  Τα μέλη τους χρησιμοποίησαν όλα ψευδώνυμο και ήταν: ο Βασίλης Παλαιοκώστας (σύνθεση-όργανα-ενορχήστρωση) ο οποίος εμφανίζεται ως Billy Knight, ο Ηλίας Μητσάκης (στίχοι-παραγωγή) με το παραπλανητικό Elli Kane (το Elli σήμαινε Ηλίας και το Kane δήλωνε τον θαυμασμό του στον πολίτη Kane), και ο Γιώργος Δαλαμπίρας ως Alvin Dean (σύνθεση-φωνή-όργανα-στίχοι-ενορχήστρωση), από τα ονόματα δύο ανθρώπων που θαυμάζει, του Alvin Lee και του James Dean. Οι επιρροές του άλμπουμ είναι και φανερές αλλά και απενεχοποιημενες: Νew Order, Ultravox, Soft Cell, Bowie κλπ.
Ο δίσκος πληρώνεται από τον πατέρα του Παλαιοκώστα, δηλαδή τα έξοδα ηχογράφησης, που ήταν εξακόσιες χιλιάδες δραχμές. Η Minos αν και παίρνει έτοιμο το υλικό, για οκτώ μήνες, δεν προχωρά σε κυκλοφορία του δίσκου. Τότε ο Παλαιοκώστας απελπισμένος, απειλεί τον Βάσο Τσιμιδόπουλο ότι η συμφωνία που έκαναν είναι ακυρώσιμη, ενώ σχεδιάζει ταυτόχρονα να φύγει για την Αγγλία.
Οι Statues In Motion εμφανίστηκαν μία και μοναδική φορά, στις 12 Ιουνίου του 1983, στη «Βραδιά Ελληνικού Ροκ» στο Θέατρο Λυκαβηττού. Αμέσως μετά από αυτή τη συναυλία και πριν ακόμη κυκλοφορήσει ο δίσκος, ο Παλαιοκώστας φεύγει για την Αγγλία, από όπου επιστρέφει, ύστερα από δεκαπέντε χρόνια. Ο δίσκος τελικά κυκλοφορεί, τον Δεκέμβριο του 1983 και αφού έχει διαλύσει το συγκρότημα. Οι κριτικές που γράφονται μιλούν για ένα συγκρότημα –φάντασμα, αφού κανένας σχεδόν, τότε δεν έχει καταλάβει ποιοι ήταν οι δημιουργοί του δίσκου. Σε κριτική που δημοσιεύεται στο περιοδικό ΜΟΥΣΙΚΗ (Ιαν 1984) και που υπογράφει ο Ν.Κ, γράφεται «δεν ξέρω αν είναι έλληνες ή ξένοι...» και ότι πάντως «οι στίχοι είναι μιας κοπέλας της Elli Kane». Μέχρι και σήμερα, η πραγματική ιστορία αυτού του συγκροτήματος, δεν είναι γνωστή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παλαιοκώστας, ο οποίος εμφανίζεται ως "Billy Knight" ήταν και στους ιστορικούς Παρθενογένεσις, τότε με το ψευδώνυμο Billy Lord. Επίσης σε τρία κομμάτια του άλμπουμ παίζει τύμπανα ο Άκης Περδίκης, που είχε περάσει από ιστορικές μπάντες όπως οι Σπυριδούλα, οι Μουσικές Ταξιαρχίες κ.ά. Φήμες θέλουν το άλμπουμ όταν κυκλοφόρησε το 1983 να μην πούλησε πάνω από 100 κόπιες. Επανεκδόθηκε στις 27 Απριλίου 2013 από την Geheimnis Records μόλις σε 325 κόπιες, αριθμημένες με το χέρι, έχοντας ένα ακυκλοφόρητο κομμάτι τους το οποίο δεν υπήρχε στην κυκλοφορία τους το '83, με τίτλο "Pinky Complex".

Τα μέλη του συγκροτήματος:
Βασίλης Παλαιοκώστας "Billy Knight" - Σύνθεση / Όργανα / Ενορχήστρωση
Γιώργος Δαλαμπίρας "Alvin Dean" - Σύνθεση / Φωνή / Όργανα / Στίχοι / Ενορχήστρωση
Ηλίας Μητσάκης "Elli Kane" - Στίχοι / Παραγωγή

Links:
facebook , discogs , last.fm


Συμμετείχαν στις συλλογές:
- The Synthpop Avenue CD Collection Vol.3: Music Past Departed... (CDr, 2004)

  "Let's Face The Heroes"

**You can find some bonus material on the youtube channel "Cinematic Movies" from a live of Statues In Motion, 18.03.2017 at Death Disco, Athens, as well as some songs by Billy Knight
"In memory of Elli Kane"



[1983] Statues In Motion


Label: Three Eggs - EGLP 6001
Format: Vinyl, LP, Album
Released: 1983
Recorded at Era Studios, Athens, and also issued on cassette format
First track is about the wife of Edgar Allan Poe
Fourth track is mistakenly spelled on label as "Authumn In Paris"


Tracklist:
01. Virginia Clemm
02. Future Myth
03. In Silence
04. Autumn In Paris
05. Blackout
06. Let's Face The Heroes
07. Era Of The Rats
08. The Man In Black
09. Statues
Download: [1983] Statues In Motion


[2013] Statues In Motion - 30th Anniversary Edition (Remastered)


Label: Geheimnis Records - GHMN.009
Format: Vinyl, LP, Album, Limited Edition, Numbered, Remastered
Released: 27 Apr 2013
Remastered at EMI Studios during October 2012
Limited edition of 325 hand-numbered copies
Track 10 "Pinky Complex" previously unreleased


Tracklist:
01. Virginia Clemm
02. Future Myth
03. In Silence
04. Autumn In Paris
05. Blackout
06. Let's Face The Heroes
07. Era Of The Rats
08. The Man In Black
09. Statues
10. Pinky Complex
Download: [2013] Statues In Motion - 30th Anniversary Edition (Remastered)

No comments:

Post a Comment